Nieuws |
Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken; de Nederlandse gezondheidszorg. Maar uit een groot rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Zorginstituut blijkt dat de zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Zij concluderen dat de zorg “teveel een verdienmodel is geworden”. Het rapport is opgesteld en gestuurd naar minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Wat moet er volgens hen gebeuren om de zorg betaalbaar te laten?
Ten eerste moet er volgens de twee zorginstanties meer aandacht komen voor preventie. Het doel van preventie is om ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen. Hierdoor kunnen ziektes en/of complicaties voorkomen of in een vroeg stadium opgemerkt worden. Daarnaast moet er door behandelaars gekeken worden of er sprake is van “zinnige zorg”. Werkt de gekozen behandeling? De financiering van behandelingen die niet werken moet op de schop. Bovendien moet er beter samengewerkt worden.
Minister Schippers (Volksgezondheid) gaf in 2012 al aan dat de zorg in Nederland onbetaalbaar wordt. Het is dus niet voor het eerst dat er onderzoek gedaan wordt naar het kostenplaatje van de zorgsector. Als de zorg niet verandert, besteden mensen in 2040 de helft van hun inkomen aan de Nederlandse gezondheidszorg; “We hebben de vrijheid niet om hier nog lang over na te denken”, aldus Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut. Hij laat aan het NRC weten dat hij het een echte “no go” vindt dat een kwart van alle inwoners in 2040 in de zorg zou werken.
De zorginstanties komen in het rapport met aanbevelingen om het zorgsysteem te reorganiseren. Deze aanbevelingen gaan voornamelijk over bekostiging. Zorgaanbieders zouden geen beloning moeten krijgen per behandeling, maar op basis van de uitkomst van de zorg. Tevens geeft Josefien Kursten, werkzaam bij de NZa, aan dat de zorg te veel in schotten is ingedeeld. Zij verwacht het volgende; “Wanneer we een groep zorgaanbieders een bepaald bedrag gaan betalen voor een periode, zullen ze meer denken vanuit goede uitkomsten.”
Ondanks de haast en druk die achter de reorganisatie zit, willen de zorginstanties pas over twee á drie jaar de eerste aanpassingen definitief maken. Deze moeten volgens Kursten weloverwogen genomen worden; “De zorg is erg complex, zeker als je schotten wilt wegnemen tussen verschillende takken van sport. We willen de partijen er goed in meenemen.”
Auteur: redactie