Nieuws |
Zou het ooit mogelijk zijn om blinden weer te laten zien? Om mensen met een spierziekte weer te laten bewegen? Volgens Elon Musk wel. Zijn hersenimplantatenstart-up Neuralink wil binnen een half jaar gaan testen op mensen met als doel om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. De miljardair heeft aangekondigd het onderzoek te willen uitbreiden en het overgrote deel van het noodzakelijke papierwerk is ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Neuralink is bezig met de ontwikkeling van een hersenimplantaat dat zo groot is als een muntstuk. Het implantaat wordt in de schedel geplaatst en moet ervoor zorgen dat verlamde mensen weer in staat worden gesteld om hun spieren te bewegen. Daarnaast streeft de start-up ernaar om blinde mensen (ook mensen die zo geboren zijn), hun zicht weer terug te geven. Volgens Musk moet dit kunnen.
Ook richt Neuralink zich op patiënten met ziektes als Parkinson, ALS en mensen die een beroerte hebben gehad. Het doel is om het voor deze patiënten in de toekomst mogelijk te maken om te communiceren via een hersenimplantaat met hun gedachten. Er is al onderzoek gedaan met apen: deze dieren konden een computerspel besturen met hun hersenen.
Toch is Neuralink niet het eerste of enige bedrijf dat zich specialiseert in de technologie om de werking van het brein te monitoren. Er wordt al tientallen jaren onderzoek naar gedaan. Echter, door het initiatief van Musk hebben veel andere investeerders ook interesse gekregen in het vakgebied. Hierdoor gaat het onderzoek een stuk sneller. Desondanks loopt Musk met dit project achter op zijn doelstellingen. Eind 2020 en eind 2022 waren “deadlines” voor de goedkeuring van de FDA voor het testen op mensen. Ook bij zijn fabrikant van elektrische auto’s Tesla komt het regelmatig voor dat uitgesproken deadlines niet worden gehaald.
Auteur: redactie