Nieuws |
Dat vaccinaties bijdragen aan het bestrijden van de coronapandemie, blijkt ook uit gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De kans op een ziekenhuisopname is na een boostervaccinactie maar liefst 12 keer kleiner dan zonder vaccinatie.
De effectiviteit van de COVID-19 vaccins in de periode tussen 26 januari en 8 februari 2022 zijn gemonitord en geanalyseerd. Daaruit is gebleken dat mensen met een boostervaccinatie voor 92 procent beschermd waren en mensen met een basisvaccinatie voor 55 procent. Mensen met een boostervaccinatie zijn dus beter beschermd tegen het coronavirus dan mensen met een basisvaccinatie. Gedurende deze periode was de omikronvariant de grote boosdoener.
In december 2021 is de opmars van de omikronvariant begonnen. Sindsdien worden steeds meer ziekenhuisopnames veroorzaakt door deze variant. Tussen 26 januari en 8 februari 2022 wordt geschat dat 94 procent van de ziekenhuisopnames te wijten is aan de omikronvariant.
De boostervaccinatie blijkt heel goed bescherming te bieden tegen IC-opnames (98 procent in de periode tussen 26 januari en 8 februari). Dat betekent dat de kans op een IC-opname 50 keer kleiner is dan wanneer iemand niet gevaccineerd is. De basisvaccinatie is ook effectief tegen IC-opname, maar wel minder (74 procent). Hierbij geldt dat de kans op een IC-opname 4 keer kleiner is dan zonder vaccinatie.
In de periode tussen 26 januari en 8 februari 2022 zijn er in totaal 1.746 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, waarvan er 780 niet gevaccineerd waren. Daarnaast hadden 626 mensen alleen de basisvaccinatie gehad en 340 personen hadden na de basisvaccinatie ook nog een booster gehad.
De extra bescherming van de boostervaccinatie heeft er, naar schatting, voor gezorgd dat er 1.620 ziekenhuisopnames konden worden voorkomen in deze periode. Dat betekent dat het aantal opnames zonder boostervaccinatie twee keer zo hoog geweest zou zijn.
Auteur: redactie