Voor direct contact: 020 - 63 66 837

Nieuws

15.09.2021 De griep (influenza): terug van weggeweest?

Het aantal influenza gevallen, in de volksmond griep, was het afgelopen jaar minimaal. Er werden vorige winter slechts een handvol officiële gevallen gemeld, terwijl dat er normaal gesproken honderden zijn. Onderzoekers vragen zich af: hoe komt het dat er minder griepgevallen zijn? Hebben de coronamaatregelen daar invloed op (gehad)?

 Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, vraagt zich af hoe de griep zich dit jaar gaat uiten: “Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?

Ziekenhuizen vrezen griepgolf

Ziekenhuizen vrezen voor een griepgolf, want dat zou de druk op het aantal beschikbare bedden vergroten. Coronazorg is ondertussen onderdeel geworden van de reguliere zorg en bij een groot aantal covid-patiënten komt de reguliere zorg onder druk te staan. Christianne van den Broek, woordvoerster van ziekenhuis de Gelderse Vallei, geeft aan dat ze niet weten wat er op ze af gaat komen dit najaar. Ook andere deskundigen kunnen nauwelijks een voorspelling maken: “Mijn kristallen bol is erg wazig. We gaan een erg onzekere winter tegemoet. Het kan echt alle kanten op”, aldus Adam Meijer, viroloog bij het RIVM.

Het RIVM heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat andere virussen heersen. Opvallend is dat ziekenhuizen nu al meer patiënten met longontsteking binnen zien komen dan normaliter in september. “Ook los van corona is het altijd al drukker in de winter. Maar als de combinatie van griep en corona tegenvalt, kan het lastig worden”, zo meldt Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel)

Ook op het zuidelijk halfrond, waar de griep de afgelopen maanden had moeten circuleren, gebeurde weinig. Volgens John Paget, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), komt dat omdat er minder sociaal en fysiek contact was door de coronamaatregelen: “Hoe meer maatregelen, hoe groter de kans dat er weer geen griep is.”

In India, Nepal en China neemt het aantal griepbesmettingen toe. De vraag is of die griepvarianten Europa gaan bereiken. Volgens Paget kunnen reisbeperkingen de griep buiten de deur houden: “Al zag je ook dat de deltavariant via India naar Engeland kwam. Dus waarschijnlijk gaat het griepvirus wel komen en zijn de geldende maatregelen bepalend voor een eventuele uitbraak.”

 Tevens is het spannend in hoeverre de griepprik bescherming gaat bieden. In februari bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) altijd de samenstelling van het vaccin. Echter, door de coronamaatregelen heerste nergens ter wereld de griep. Meijer verwacht dat er geen complete mismatch zal zijn, maar dat de bescherming wel minder goed is. Het ministerie van VWS heeft maar liefst 600 duizend griepprikken extra ingekocht, omdat er het afgelopen jaar al meer mensen een vaccinatie wilden. Voor ruim 4,6 miljoen Nederlanders ligt een griepprik klaar.

Auteur: redactie