Artikelen |
Wanneer je zorg aanvraagt en afneemt bij een zorgorganisatie, ga je er (natuurlijk) vanuit dat dit betrouwbaar is en het personeel gekwalificeerd is. Uit onderzoek blijkt echter dat er veel sprake is van fraude binnen de zorgsector. Om die reden schreven demissionair ministers Dijkgraaf (Onderwijs) en Helder (VWS) een alarmerende brief aan de Tweede Kamer.
Om de kwaliteit van de Nederlandse zorg te waarborgen, komt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) langs op basis van steekproeven, om naar thema’s te kijken zoals medicatieveiligheid en e-health of als er signalen zijn over risico’s bij een zorgaanbieder. En die signalen? Die blijken er in veelvoud te zijn, want de ministers ontvingen een brandbrief over ongekwalificeerde zorgverleners die via malafide uitzendbureaus naar patiënten worden gestuurd.
Om die reden voerde de Inspectie een versneld onderzoek uit naar misstanden bij opleidingen in de zorgsector: “De Inspecties zijn geschrokken van wat ze tegen zijn gekomen en wij delen die zorg”, aldus de ministers. Zo zou er gefraudeerd worden met diploma’s, incasseren zorgaanbieders geld met ongekwalificeerd personeel en zijn er grote fraudenetwerken ontstaan.
Om het probleem aan te pakken, roepen de ministers zorgaanbieders op om de diploma’s van zzp’ers of uitzendkrachten die zij inzetten te checken in het diplomaregister van DUO. Aan de opleidingen vragen ze om zorgvuldiger om te gaan met het beoordelen van examens en stages. Daarnaast willen de ministers een strenger toezicht op de leerbedrijven. Dat houdt onder andere in dat de Inspecties directer gaan samenwerken met het Openbaar Ministerie en de Arbeidsinspectie. “Het beeld dat uit de verkenning is gekomen, is zorgelijk. De toenemende verwevenheid met criminaliteit maakt het nog zorgelijker. De bevoegdheden van toezichthouders zijn in die gevallen niet toereikend om dit aan te pakken. Dit vraagt om een bredere aanpak met het OM, politie en opsporingsdiensten.”
Auteur: redactie