Artikelen |
Veel huisartsenpraktijken zijn de afgelopen jaren overgenomen door commerciële bedrijven. Je zou wellicht verwachten dat dit de kwaliteit van de zorg ten goede komt, maar niets is minder waar: het aantal klachten over huisartsenzorg bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is juist toegenomen. Dit komt grotendeels omdat grote praktijken vaak slecht te bereiken zijn. Daarom is de IGJ een onderzoek gestart.
Waar er in 2019 nog iets meer dan duizend meldingen met klachten binnenkwamen bij de inspectie, waren dat er in 2021 al 1363 en tot november 2022 stond de teller ook alweer op meer dan 1200 klachten. De inspectie stelt dat de stijging van het aantal klachten te wijten is aan de commerciële bedrijven die steeds vaker huisartsenpraktijken overnemen, aldus het AD.
Vaak lukt het de commerciële bedrijven niet om meteen overal vast personeel voor te vinden. Dit heeft als gevolg dat de bereikbaarheid van de praktijken verslechterd. Veel patiënten doen hierover hun beklag bij de inspectie. Ze geven aan dat de bereikbaarheid van de praktijk zowel telefonisch als voor een fysieke afspraak tekortkomt.
Door de stijging en eerdere klachten voert de inspectie al langer een onderzoek uit naar één van de bedrijven, genaamd Co-med. Het bedrijf is in 2019 opgericht en biedt aan ruim 50 duizend patiënten huisartsenzorg. “Artsenpraktijk Co-Med heeft al enige tijd onze aandacht vanwege de vele meldingen over meerdere locaties in Nederland. Het bedrijf blijft onze aandacht houden zolang het onderzoek nog niet is afgesloten”, aldus een woordvoerder van de inspectie.
Ook in de Tweede Kamer heerst er rumoer. Kamerleden zijn kritisch, omdat de kwaliteit van de zorg een belangrijk agendapunt is: “In deze praktijken krijgen patiënten minimale zorg, is de balie gewoon dicht en wordt de telefoon niet altijd opgenomen. Mensen verliezen de belangrijkste steunpilaar in de zorg: de huisarts”, zo stelt Maarten Hijink, SP-kamerlid sinds 2017.
Auteur: redactie