Artikelen |
Artificiële intelligentie (AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd) kán een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg en laboratoria. Sommige zorgmedewerkers zijn hier wat huiverig voor, maar daar wil Martijn Schut, hoogleraar Translationele AI in de Laboratoriumgeneeskunde bij de afdeling Klinische chemie aan het Amsterdam UMC, verandering in brengen. Met zijn oratie “Beter met bytes”, wil hij de aarzelende zorgmedewerkers overtuigen van de vele voordelen van AI in de zorg.
De opening van het Translationeel AI Laboratorium (TrAIL) vond op dezelfde dag plaats als de oratie van Schut. Het TrAIL doet onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorgsector en laboratoria. Beter met bytes kun je volgens Schut dan ook op 2 manieren opvatten: “beter” als in de genezing van patiënten en “beter” als in de verbetering van het werken met AI in de zorgsector. Met “bytes” wordt het gebruik van slimme technologie, in dit geval AI, bedoeld.
AI maakt het mogelijk om met het vermogen van computeralgoritmen conclusies te trekken zonder dat mensen zich daar direct mee bemoeien. Steeds meer artsen gebruiken AI ter ondersteuning van het maken van medische beslissingen. In het Amsterdam UMC wordt AI al ingezet in het laboratorium. De hielprikscreening van een aangeboren schildklierziekte is hierdoor sterk verbeterd. Aan de ene kant worden er minder kinderen onnodig doorverwezen voor nader onderzoek. Aan de andere kant worden er geen patiënten meer gemist.
Ook wordt kunstmatige intelligentie ingezet bij de behandeling van reumapatiënten. Deze groep krijgt altijd het medicijn methotrexaat voorgeschreven. Echter, dit geneesmiddel blijkt niet bij iedereen te werken. Met behulp van een algoritme kan er voorspeld worden of en wie er op het middel reageert. Zo kunnen de patiënten die niet op methotrexaat reageren, direct andere en effectieve medicatie voorgeschreven krijgen.
Daarnaast kan AI, door middel van een wiskundige formule op basis van vijf bloedwaarden, het verloop van cognitieve achteruitgang in kaart brengen. Hierdoor is de ziekte van Alzheimer te voorspellen.
Uit al deze voorbeelden blijkt dat AI op een positieve manier kan bijdragen aan de kwaliteit en efficiëntie in de zorg. Er kan sneller getest worden, waardoor er tijd en geld bespaard wordt. Dat is in deze tijd, met alle personeelstekorten, van cruciaal belang. Schut wil de voordelen van AI daarom onder de aandacht brengen bij het zorgpersoneel. Want “onbekend maakt onbemind”, maar de algoritmes zorgen er juist voor dat zij hun werk beter en sneller kunnen doen.
Auteur: redactie